Ullens egenskaper

Ull är inte stickig! Många kanske tvekar att ha ullplagg direkt på huden, speciellt när det gäller bebisars och småbarns känsliga hud. Men ull behöver inte alls vara stickig. Det beror på ullfiberns tjocklek om den känns stickig eller inte. Fina fibrer som till exempel i merinoull är mjuka och sköna mot huden och ull är bland de bästa material som människan kan använda sig av för att skydda sig mot kyla, fukt och också värme. Blanda man ull med siden blir resultatet ett ännu mjukare och gosigare material.

Fårullens positiva egenskaper härrör från dess struktur med en fjällig yta och proteiner och aminosyror som finns i ullen. Svett, vattenånga och lukter tas upp och avsöndras när ullen luftas. Dessutom kan ull ta upp mycket fukt (upp till 30% av den egna vikten) utan att kännas fuktig eller att isoleringen försämras. Speciellt i Norden är ull ett otroligt bra material både på sommaren och vintern för att hålla kroppen varm och torr.

Ullen innehåller också fet, som kallas lanolin. Genom fettet är ullen mer smutsavvisande än t.ex. bomull och behäver inte tvättas lika ofta.

Ullvård

Ullens speciella struktur är också anledning till att obehandlat ull inte kan tvättas i maskin. Eftersom den är fjällig "filtas" hårfibrerna ihop och plagget krymper och är inte mjuk och stretchig längre. Det blir "stum".

För att göra ullen maskintvättbar kan man använda sig av olika processer som jämnar ut den fjälliga ytan för att förhindra att ullen filtar ihop sig. Tyvärr innebär detta allt som oftast att man behandlar ullen med klor och polyamid. Det behövs stora mängder vatten i processen och vattnet förorenas med dioxin.

Klorbehandlingen innebär inte en direkt risk för den som bär ett behandlat ullplagg, men miljön tar mycket stryk för att vi ska kunna tvätta i maskin.

På grund av de ovannämnda självrengörande egenskapar behöver inte ullplagg tvättas lika ofta som kläder i andra material som t.ex. bomull eller syntetiska material. Luftar man kläderna blir dem luktfria och fräscha igen. Kurar man plaggen med ullkur ibland, som innehåller lanolin (ullfett) bibehåller man den smutsavvisande effekten.

Många tvättar ullkläder och ull-sidenkläder i snälla ulltvättsprogramm utan en negativ effekt. Försök med ett plagg i början om du vill försöka.

Oavsett om du tvättar för hand eller i maskin så är det viktigt att använda ett ulltvättmedel. Andra tvättmedel förstör ullens struktur och kan förstöra plagget efter kort tid.

Naturliga skor för små fötter
Webbutveckling: Benjamin Hell